Sveriges första rallylydnads-champion!

Drevern är en av dom mest utpräglade jakthundsraserna som finns i Sverige, med sina drevegenskaper är den en uppskattad kamrat i skogen för många jägare. Att aktivera sin hund hela året, inte bara under jaktsäsongen, är något som Jenny Backlund, Jämtlands DK, har anammat fullt ut. Hon och drevern Fallaskogens Ölsa har nämligen satsat på en parallell karriär vid sidan om jakten, i sporten rallylydnad. Nu i dagarna blev Ölsa den första drevern någonsin som tagit titeln SE RallyCh, svensk rallylydnads-champion! Vi kontaktade Jenny för att få veta mer om detta ekipage och deras framfart på en för rasen annorlunda arena.

Rallylydnad är en hundsport där man tillsammans med hunden genomför en bana med skyltar som visar olika moment som ska utföras. Man behöver ha en bra kontakt med hunden. Det finns olika nivåer som man kan tävla i. Man börjar med nybörjarklass sedan fortsättning, avancerad och mästarklass. I nybörjare har du hunden i koppel men i dom andra ska hunden vara lös. Inne på banan får du inte röra hunden eller ha stärkt koppel, men du får prata, uppmuntra och visa med händerna.

Jenny berättar: ”Jag har alltid gillat lydnad så jag började träna Ölsa redan då hon va 9-10 v, men jag började träna rally då hon var 9 mån. Jag var med på första tävlingen i juni 2017 då hon var ca 1,5 år.”

Det var på en viltspårskurs som Jenny ramlade över detta med rallylydnad. Instruktören frågade om Jenny och Ölsa ville vara med och träna rally tillsammans med ett gäng, och på den vägen blev det.

Jenny: ”Alla hundar passar att träna rally med, sedan finns det ju självklart raser som är mer eller mindre arbetsvilliga. Drevern är ju inte direkt avlad för att jobba nära och med människan utan långt ifrån och självständigt. Men det är ju också individuellt. Men jag vill ha en hund som är uppmärksam och som tycker detta är roligt och vill vara med. Ölsa tycker detta är superkul och vi får ofta kommentarer om hennes glada svans.”

För att bli rallylydnads-champion krävs 3st cert, och det får du om du tävlar i mästarklass och får över 90 poäng där 100 poäng är max.

Jenny berättar vidare att Ölsas bästa egenskaper är att hon tycker detta är så roligt och att hon är en pigg, glad och busig hund som vill vara med. Men jaktinstinkterna och dreverns självständighet har även vållat lite svårigheter längs vägen. ”Det svåraste och jobbigaste för mig har ju varit att tordas ha henne lös på tävlingsplatsen där det är massor av andra hundar och människor samt skog runtom. Skulle det finnas rådjur i närheten så syns det ganska tydligt på henne och då skulle jag inte kunna släppa utan skulle nog stryka mig om det var en tävling. Det har dock aldrig hänt och hon har aldrig dragit ifrån mig men det är en oro jag känner varje gång jag tar av kopplet. Jag måste börja lära mig att lita på min hund och det känner jag att jag lättare har kunnat göra nu på slutet.”

Nu när championaten är i hamn så siktar ekipaget mot nya mål, men innan jakten drar igång så har dom en till tävling inplanerad. I vinter siktar dom på att börja träna inför vanlig lydnad, en annan tävlingsgren som dom tänker testa på för att se hur långt vingarna bär. Utöver det så siktar dom mot ett viltspårs-championat och till hösten så ska dom även anmäla sig till jaktprov igen, något som dom testat på en gång tidigare.

Jenny tycker alla som är nyfikna ska testa på att träna rally-lydnad. ”Man får en bättre kontakt med hunden och det tycker jag är oerhört viktigt. Om man är sugen att börja träna rally kan man ju se sig om ifall det finns någon nybörjarkurs i närheten. Eller så drar man ihop ett gäng som tränar tillsammans och hjälper varandra. Det är perfekt sysselsättning för jakthunden då den inte jagar och rallylydnad passar alla och är jätteroligt!”

Vi i SDK vill framföra våra varmaste gratulationer till Jenny och Ölsa och önskar dom stort lycka till i sina framtida utmaningar, både i skogen och på tävlingsplanen!

Fallaskogens Ölsa, Sveriges första drever som blivit rallylydnads-champion!

Jenny och Ölsa tränar mycket hemma på gården.

Jenny och Ölsa den dag dom bärgade championatet!

På skyltarna på planen står varje moment som ekipaget ska utföra.

Jenny och Ölsa har också deltagit på lag-SM i rallylydnad 2018.