Drevprov
Drevprov är ett avelsverktyg som används systematiskt för att utvärdera föräldradjurens förmåga att nedärva önskvärda egenskaper. Önskvärda egenskaper hos en drever kan exempelvis vara ett hörbart välklingande skall, ett spårnoga drevsätt och en sund mentalitet. Uppfödare och avelsråd använder resultaten från drevprov för att ta reda på vilka föräldradjur och kombinationer av föräldradjur som tillsammans bidrar till att drevern blir en mer komplett jakt-och familjehund. Utan drevprov och noggrant avelsarbete så hade inte drevern varit den robusta, friska och mentalt starka jakthund, som vi jagar och gläds över idag.
Den enskilde hundägarens ansvar
Som dreverägare har man ett ansvar att värna om dessa välutvecklade jaktliga egenskaper. Genom att starta på drevprov så hjälper man både sig själv och andra. Man ökar chansen att få en ännu bättre jakthund i framtiden. Drevprovet syftar till att vara så lik en vanlig jaktdag som möjligt. En domare bedömer dreverns egenskaper utifrån fastställda drevprovsregler och tilldelar hunden olika poäng i olika moment, till exempel sök, upptagsarbete och drevarbete. Domaren räknar hur många minuter som hunden driver villebrådet och skall iaktta hur hunden arbetar och vilket drevdjur den driver. Till stöd har domaren förutom drevprovsregler, även tillgång till en handledning, protokoll & skogskort för att se till att hunden blir så korrekt bedömd som möjligt. Hundägaren ansvarar för att ge sin drever de bästa förutsättningarna att lyckas på drevprovet genom att under hela året hålla drevern frisk, i god form, träna lydnad och samarbete och ge hunden tillräckligt med träningstillfällen i jaktliga situationer.
Lokalklubbens ansvar
Drevprov i Sverige arrangeras av lokala dreverklubbar, vilka, bland annat, ansvarar för att ta emot anmälningar till drevprov, registrera dessa, boka domare & mark samt efter utfört drevprov kvalitetsgranska domarens bedömning. Hundägaren ansvarar för att ta kontakt med lokalklubben och anmäla sin drever till drevprov. Anmälan sker genom att hundägaren gör en korrekt ifylld anmälan på DreverData.se, denne går sedan till ansvarig person inom lokalklubben, vilken ser till att anmälan registreras, domare och eventuell mark bokas samt att domare och hundägare kommer i kontakt med varandra. Den person som ansvarar för att sköta dessa bokningar kallas för Kommisarie, vilkens uppgifter beskrivs mer i detalj i drevprovsreglerna. Lokalklubbarna löser administrationen kring detta på olika sätt, varför det alltid är säkrast att ta kontakt med kommisarien i den lokalklubb som drevprovet skall utföras i, för att få mer exakta anvisningar. Mer information kring anmälan till prov finns här. Råder oklarheter kring drevprovsregler, vilken lokalklubb som anordnar vilka aktiviteter, eller andra allmänna frågor kring drevprov, så ta kontakt med representant i Svenska dreverklubbens centralstyrelse för vägledning.
Förberedelser inför drevprov
Inför ett drevprov så är det viktigt att hundägaren läser igenom drevprovsregler för att få en inblick i vad som kommer att bedömas under drevprovet och vilka villkor som gäller för att få starta sin hund på prov, exempelvis vaccinationer. Genom att läsa igenom drevprovsreglerna så kan man också få vägledning i hur man skall träna sin hund för att den skall utvecklas och bli bättre. När det gäller att träna sin drever inför jaktsäsong så finns det goda möjligheter att förbättra förutsättningarna för bra resultat och fina jakter. Det gör man genom att under hela året aktivera sin drever genom olika uppgifter. Utmärkta aktiviteter för att stärka dreverns hälsa och grundkondition är löpträning, cykelträning, långa promenader, simning och viltspår. Här stärks bland annat hundens tassar, muskler och immunförsvar, vilket gör att den håller sig friskare och slipper dra på sig onödiga skador under jaktsäsongen. Under icke jaktsäsong så är det också viktigt att man även stärker relationen mellan hund och förare. Lydnadskurser är utmärkta tillfällen att stimulera hunden och förbättra lydnaden och samarbetet. De lokala dreverklubbarna anordnar dressyrkurser, ofta i samarbete med brukshundsklubbar eller Studiefrämjandet.
Som dreverägare bör du betrakta din vuxna drever som en idrottskvinna/idrottsman och fokus bör ligga på hälsa och kondition. När det gäller valpar och unghundar så skall dessa inte pressas för att nå snabba resultat. Under det första levnadsåret bör hundägaren fokusera på att ge den unga hunden skogsvana, träning i lydnad och samarbete, träning i viltspår och begränsa drevtiderna till kortare drev vid goda väderförhållanden. När det gäller den vuxna drevern så bör inte dess vikt variera kraftigt under året för att undvika att den drabbas av skador och sjukdomar. Här är det klokt att rådgöra med en jakthundskunnig veterinär för att få vägledning gällande vilken vikt som är hälsosam för drevern och vilket foder som är lämpligt. Hundägaren gör också klokt i att ta för vana att besikta hundens hälsa genom att exempelvis kontrollera tassarnas status, kroppstemperatur, tand – och svalgstatus, ögonstatus. Gör man detta ofta så lär man sig känna igen hur hunden beter sig när den är frisk och kan därmed snabbt identifiera om något avviker. Man upptäcker kanske att ögonen rinner och det luktar illa i halsen, vilket kan vara ett tecken på halsinfektion. Man ser kanske att drevern inte äter, vilket kan vara ett tecken på att den svalt en sten. Man upptäcker att drevern plötsligt driver mycket sämre och tappar bort drevdjuret, vilket kan vara tecken på noskvalster. Lär man sig att identifiera liknande avvikelser och snabbt får hjälp av veterinär så ökar man dreverns välbefinnande och även dess möjligheter att bli en duktig jakthund. Drevern har en mycket stark jaktlust och det är därmed viktigt att hundägaren tar ansvar för dreverns hälsa så att den inte jagar med exempelvis feber eller halsinfektion, eftersom det kan leda till följdsjukdomar som exempelvis lungödem.
Praktiska råd för att lyckas på drevprov
- Anmäl dig till en dressyrkurs och läs lämplig litteratur i ämnet.
- Boktips: Jakthundens Dressyr av Gerd Nilsson & Jakthundsskolan av Peter Ekström.
- Boktips: Jakt med drivande småhundar av Dennis Liljeberg
- Skaffa cykel, springer och en bra sele till hunden och cykelträna. Undvik asfalt och att cykla när det är för varmt!
- Simma med din drever. Utmärkt och tidseffektiv träning. Fungerar väldigt bra när det är för varmt att springa och cykla
- Läs igenom drevprovsreglerna.
- Ingen jakthund skapas i hundgården. Engagera dig mycket i din drevers skogsträning.
- Prata med någon som startat på drevprov eller en domare. Fråga hur det går till.
- Sköt om din drever så att den håller sig i form och är frisk, under hela året.
- Låt hunden utvecklas i sin takt. Stress är bara av ondo.
- Tro bara på hälften av de andra berättar om sina jakthundar. Annars är det lätt att drabbas av prestationsångest.
- Under drevprovet så kom ihåg att det är hunden som bedöms och inte du själv. Hunden känner om du stressar upp dig och beter dig annorlunda än du brukar.
- Ta med ombyte och matsäck till både hund och husse/matte. Drevprov brukar innebära många strapatser och ibland långa promenader.
- Ge aldrig upp. Det vänder snart!
Starta på drevprov
Dagen har kommit då drevprovet skall äga rum. Anmälan är inskickad och anmälningsavgift är betald sedan tidigare, mark & domare är bokade. Nervositeten har smugit sig in och förväntan känns i luften. Drevern är ivrig som vanligt eftersom den skall ut och göra det bästa som den vet. Kanske känner den av att husse/matte luktar lite nyfikenhet och förväntan. Pejlen är laddad, extrabatterier , matsäck, stamtavla och ombyte är packade. I ryggsäcken finns bland annat första förband, vatten till hunden och ersättning till domaren. Väderleksrapporten är kontrollerad både framlänges och baklänges. Färden mot provmarken går genom landskapet. Det är dunkelt och rimfrosten speglar sig i månljuset. Ni träffar domaren i gryningen och pratar om väder och vind, hundar och senaste landslagsmatchen på tv. Stämningen är avslappnad. Domaren säger att du skall föra hunden precis som om det vore en vanlig jaktdag och under dagen vara så ärlig som möjligt både när det gäller hundens svagheter och styrkor. Hunden besiktas innan den släpps och kontroll av ID-märkning sker. Drevern gnyr av iver. Är det inte dags snart!
Ni går iväg längs med en åkerkant och stryker kopplet och den ger sig ut på sök. Domaren berättar att han först bedömer hur effektivt och metodiskt hunden söker efter de vilda djurens vittring. Ni hör efter ca tio minuter att drevern försiktigt börjar väcka och att det med största sannolikhet har rört sig djur i skogsbrynet under morgonen. Domaren berättar att han nu bedömer hur mycket drevern väcker i djurets spår och hur snabbt den reder virrvarret av spår. Ni ser hunden röra sig målmedvetet upp mot en skogsbacke och i samma sekund som drevern går in i backen så smyger två rådjur försiktigt ut på andra sidan. Inom loppet av några minuter ökar skallets intensitet och drevet rivstartar. Ni smyger nu upp på en liten kulle för att ha så god hörbarhet som möjligt. Domaren berättar att han nu bedömer skallets styrka, klang och intensitet samt hur drevern arbetar under drevet. Målsättningen är att drevern skall driva långsamt och spårnoga med ett klangfullt, passionerat och väl nyanserat skall. Man skall kunna höra hur långt hunden ligger efter drevdjuret. Drevet skall fortgå med så få avbrott/tappter som möjligt. Om hunden får problem skall det höras stor skillnad jämfört med hur skallet låter under pågående drev. Om drevdjuren är ostörda så börjar de snart att röra sig runt, runt inom ett begränsat terrängavsnitt för att försöka finta bort drevern.
Ni står och lyssnar och drevet dånar i en ungskog norr om er, ni har vinden i ansiktet vilket gynnar hörbarheten. Ni ser på pejlen att drevet går ner mot ett litet kärr och där tystnar drevet för en stund. Drevern ger ifrån sig enstaka väckskall och man kan tydligt höra att den har problem. Avancemang sker mot platsen i raska steg och drevern kan ses ivrigt letandes i kanten på kärret. Domaren återger vad som står i drevprovsreglerna och att det är nu är fråga om noterbar tappt eftersom den pågått mer än fem minuter. Domaren för kontinuerligt anteckningar på sitt skogskort, vilka senare skall överföras till ett drevprovsprotokoll. Plötsligt hörs ett plask och ni ser att drevern simmar över det delvis vattenfyllda kärret. På andra sidan börjar drevet igen och snart ljuder full musik i skogen och drevern har åter god kontakt med drevdjuren.
Tiden går och drevet fortsätter över stock och sten. Domaren meddelar att den effektiva drevtiden nu är uppe i 90 minuter, vilket motsvarar ett förstapris. Glädje sprudlar i kroppen. Vilken fullträff! Det är nu dags att testa hur lydig hunden är. För att få höga egenskapspoäng skall hunden kunna kallas in under fullt drev, dessutom på långt avstånd. Domaren följer i dina fotspår när ni smyger närmare drevet. Plötsligt så står ni öga mot öga med en vacker råbock. Mötet blir kort och råbocken lämnar er med höga lyrsprång och ca 1 ½ minuter efter kommer drevern. Den kopplas, klappas om, får beröm, vatten och en smörgås.
Hundföraren kontrollerar hunden så att den inte har skadat sig under jakten. Inga blessyrer hittas och jaktlusten glöder i hundens ögon. Drevprovet fortsätter eftersom hunden minst skall vara lös i fem timmar, om inte två förstapris uppnåtts innan dess. Nytt släpp på en annan del av marken. Drevern finner snart nya spår, av kronhjort! Efter gediget arbete med att lösa hjortens spårgåta så kommer upptaget. Drevet vänder direkt mot domaren och hundföraren och en hjort uppenbarar sig. Den upptäcker provgruppen och rusar mot säkerhet och bestämmer sig för att springa tre kilometer rakt norrut. Drevern hamnar långt efter och när hjorten simmat över en större å så ger hunden upp och går tillbaka i samma spår till hundföraren. Domaren berömmer hundens samarbetsförmåga. Det har nu blivit varmt, hunden är trött och hundägaren bestämmer sig för att bryta för dagen. Domaren besiktar hunden och ser så att den inte har några skador på tassarna, men finner inte en skråma. Dagen avslutas med en övergripande summering, kaffe och en pratstund om hur kul det kan vara att starta på drevprov. Domaren lovar att återkomma med besked om vilka egenskapspoäng & pris hunden kommer att tilldelas.
Efter drevprovet
Domaren återvänder till hemmet och summerar dagen på ett drevprovprotokoll och konsulterar drevprovsreglerna för att tilldela hunden rätt egenskapspoäng. Domaren skickar sedan protokollet till Fullmäktige, vilken granskar protokollet så att det är korrekt ifyllt och tar med det till kollegiet. Kollegium är ett möte där domare samlas och kvalitetsgranskar varandras bedömningar. Mer information om Fullmäktige, kommissarie och kollegium finns i drevprovsreglerna. Efter granskning och eventuell justering så godkänner kollegiet resultatet och en kopia skickas till rapportansvarig i lokalklubben som registrerar resultatet i Dreverdata och skickar vidare till SKK. Lokalklubben skickar ut en kopia på drevprovsprotokollet till hundägaren.
Championat
Hundar som lyckats särskilt väl på drevprov tilldelas championat. Detta erhåll genom att ta tre första pris på drevprov, var av ett skall vara på hare eller räv. Championat bestämmelserna finner du under dokument & dreverdata.
Mästerskap
Svenska dreverklubben anordnar varje år ett antal mästerskap, vilka beskrivs här. För att kvala in till dessa mästerskap krävs det att man kvalificerar sig vid lokalklubbs klubbmästerskap eller motsvarande. Lokalklubbarna bestämmer hur dessa dessa kvaltävlingar arrangeras och detaljer kring kval och mästerskapsstatuter beskrivs här. Har du frågor kring detta så ta kontakt med din lokalklubb eller med Centralstyrelsen.