Utställning
Utställning är ett avelsverktyg som används för att bevara en fin exteriör på rasen och gynna utvecklingen av goda bruksdelar på hunden som gynnar ett långsamtdrivande arbetssätt. Det sistnämnda är speciellt viktigt med tanke på att drevern ofta jobbar hårt och länge och ibland i mycket ogynnsam terräng. Önskvärda exteriöra egenskaper hos en drever beskrivs i rasstandarden och där anges bland annat att:
”Drevern skall vara en relativt långsträckt och lågställd hund, som mera präglas av styrka och robusthet än av ädelhet och snabbhet. Den skall ha god resning och väl utvecklad muskulatur samt vara rörlig. De skillnader i kroppsbyggnaden som betingas av könet skall vara tydligt framträdande.”
Uppfödare och avelsråd använder resultaten från utställningar för att ta reda på vilka föräldradjur och kombinationer av föräldradjur som tillsammans bidrar till att drevern blir en mer komplett jakt-och familjehund. Utan utställningar, drevprov och noggrant avelsarbete så hade inte drevern varit den robusta, friska och mentalt starka jakthund, som vi jagar och gläds över idag. Under utställning utvärderas även hundars mentalitet och förmåga att föra sig i närheten av andra hundar. Genom att premiera hundar med god mentalitet och underkänna hundar med dålig mentalitet så har dreverns mentala status utvecklats och är idag utmärkt. Elaka rykten om aggressivitet kan förpassas till historien. För mer information kring Svenska dreverklubbens avelsstrategi, läs RAS.
Den enskilde hundägarens ansvar
Som dreverägare har man ett ansvar att värna om och jaktliga och exteriöra egenskaper. Genom att starta på utställning så hjälper man både sig själv och andra. Man ökar chansen att få en ännu bättre jakthund i framtiden, som är robust och mentalt stabil och som håller att jaga med under ett långt hundliv. Hundägaren ansvarar för att ge sin drever bra förutsättningar att lyckas på utställning. Det sker genom att under hela året hålla drevern frisk, i god form, gå på lydnadskurser och även speciella utställningsträningar. Lydnadskurser och utställningsträningar anordnas av de lokala dreverklubbarna.
Utställningar syftar till att bedöma hundens utseende, rörelser, färger m.m och jämföra dessa med rasstandarden. Rasstandarden är framtagen för att beskriva den ideala drevern med tillåtna avvikelser. Rasstandard, utställningsregler, domarkompendium och återkommande utbildningar är viktiga fakta som utställningsdomaren skall förhålla sig till. Utställningsdomaren bedömer dreverns exteriöra egenskaper och tilldelar hunden det pris den förtjänar samt en beskrivning av hundens styrkor och svagheter. Exempel på egenskaper är ögonfärg, rörelser och mentalitet
Lokalklubbens ansvar
Utställning i Sverige arrangeras av lokala dreverklubbar, vilka, bland annat, ansvarar för att ta emot anmälningar till utställning, registrera dessa, boka domare & utställningsplats. Hundägaren ansvarar för att ta kontakt med lokalklubben och anmäla sin drever till utställning. Anmälan sker genom att hundägaren skickar korrekt ifylld anmälningsblankett till ansvarig person i lokalklubben, vilken ser till att anmälan registreras och skickar ut PM för utställningen. Lokalklubbarna löser administrationen kring detta på olika sätt, varför det alltid är säkrast att ta kontakt med utställningsansvarig i den lokalklubb som utställningen skall utföras i, för att få mer exakta anvisningar. Mer information kring anmälan till utställning finns här. Råder oklarheter kring utställningsregler, vilken lokalklubb som anordnar vilka aktiviteter, eller andra allmänna frågor kring utställning, så ta kontakt med representant i Svenska dreverklubbens centralstyrelse för vägledning.
Förberedelser inför utställning
Inför en utställning så är det viktigt att hundägaren läser igenom utställningsregler för att få en inblick i vad som kommer att bedömas under utställningen och vilka villkor som gäller för att få starta sin hund på utställning, exempelvis vaccinationer. När det gäller att träna sin drever inför utställning så finns det goda möjligheter att förbättra förutsättningarna för ett bra resultat. Det gör man genom att under hela året aktivera sin drever genom olika uppgifter. Utmärkta aktiviteter för att stärka dreverns hälsa och grundkondition är löpträning, cykelträning, långa promenader, simning och viltspår. Här stärks bland annat hundens tassar, muskler och immunförsvar, vilket gör att den håller sig friskare och slipper dra på sig onödiga skador under jaktsäsongen. Under icke jaktsäsong så är det också viktigt att man även stärker relationen mellan hund och förare.
Lydnadskurser är utmärkta tillfällen att stimulera hunden och förbättra lydnaden och samarbetet. När det kommer till utställning så är det viktigt att hunden är van att vistas med andra hundar samt att den har tränat på samma moment som utförs under utställningen. Man bör exempelvis träna på att gå fot, visa tänder, stå still på ett bord och stå stilla på samma plats. Dessutom bör man träna hunden på att vara nära andra hundar utan att visa aggression eller överdrivet intresse. De lokala dreverklubbarna anordnar dressyrkurser, ofta i samarbete med brukshundsklubbar eller Studiefrämjandet. Har man inte möjlighet att närvara vid dessa så kan man prata med någon som är van att gå på utställning för mer tips eller ta kontakt med sin uppfödare.
Praktiska råd för att lyckas på utställning
- Läs igenom utställningsreglerna.
- Prata med någon som startat på utställning eller en domare. Fråga hur det går till.
- Anmäl dig till utställningsträning hos någon av lokalklubbarna.
- Anmäl dig till en dressyrkurs och läs lämplig litteratur i ämnet.
- Boktips: Jakthundens Dressyr av Gerd Nilsson & Jakthundsskolan av Peter Ekström.
- Besök en utställning, utan hund, för att se hur det går till.
- Träna din drever att visa tänder, stå på ett bord, gå fot, stå still och vara i närheten av andra hundar.
- Skaffa cykel, springer och en bra sele till hunden och cykelträna. Undvik asfalt och att cykla när det är för varmt! En vältränad drever vinner alltid över en tjock och otränad hund.
Starta på utställning
Dagen har kommit då utställningen skall äga rum. Anmälan är inskickad och anmälningsavgift är betald sedan tidigare. PM är mottaget från lokalklubben. Det råder inga oklarheter om var utställningen skall hållas och vad som behöver tas med. Utställningskoppel, hundbur, vatten, fika, stamtavla, pengar till fika, skön stol, solglasögon & regnställ finns med i packningen. Kontroll är gjord så att hunden är tillräckligt vaccinerad.
Utställningen börjar med att ID-och vaccinationskontroll genomförs för att kontrollera att hunden har rätt att delta och att den är vaccinerad enligt bestämmelserna. Startnummer delas ut och utställaren blir erbjuden att köpa en utställningskatalog i vilken det står information om samtliga startande hundar på utställningen. Nästa steg är mätning av hundens mankhöjd, med mätsticka på ett bord. När samtliga hundar är kontrollerade och inmätta så börjar utställningen. Inmätningen kan även ske när hunden skall bedömas i utställningsringen. Utställningen börjar med valpklass (4-6 månader & 6-9 månader) och därefter hanar i följande klasser: Juniorklass (9-18mån), Unghundsklass (15 – 24 månader), Bruks-/jaktklass: (15 månader – äldre), Öppen klass (15 månader – äldre), utan drevprovsmerit, Championklass (15 månader och äldre) & veteranklass ( 8 år och äldre).
Under utställningen så är det viktigt att hålla koll på sitt eget startnummer så att man vet när bedömningen av ens hund börjar. En god idé är att läsa igenom utställningskatalogen för att se hur många hundar som skall bedömas innan det är dags för din hund. Man hinner då i god tid förbereda och värma upp hunden innan bedömningen börjar. Bedömningen av din hund börjar med att alla hundar i din klass visar upp sig samtidigt och sedan individuellt i nummerordning.
Kvalitetsbedöming
Under utställningen tilldelas hundarna olika kvalitetsbedömningar, vilket innebär att hunden tilldelas pris för sin exteriör och mentalitet i jämförelse med rasstandardens krav, utan hänsyn till övriga hundar som deltar i klassen. Därför kan flera hundar tilldelas samma kvalitetspris. Kvalitetspriserna är Excellent, Very good, Good, Sufficient eller Disqualified samt omdömet ”Cannot be judged”. Även Hp och Ck är en kvalitetsbedömning. Samtliga beskrivs nedan.
Excellent (utmärkt)
Hund som mycket väl motsvarar rasens standard, och som presenteras i utmärkt kondition, visar ett harmoniskt välbalanserat temperament, håller utmärkt klass och har en utmärkt helhet. Dess utmärkta kvaliteter i förhållande till rasidealet tillåter att domaren kan bortse från smärre detaljfel. Hunden måste ha tydlig könsprägel.
Very good (mycket god)
Hund som väl motsvarar rasens standard, som är välbalanserad och i god kondition. Smärre fel kan tolereras, men inga som negativt påverkar helhetsintrycket. Denna bedömning kan endast ges till en hund av mycket god klass.
Good (god)
Hund som motsvarar rasens standard och vars exteriöra fel är av mindre framträdande karaktär.
Sufficient (godtagbar)
Hund som motsvarar rasens standard men som inte har rasens alla karaktärsdrag eller har bristande fysisk kondition.
Disqualified (diskvalificerad)
Tilldelas hund som i ringen visar aggressivitet eller typiskt flyktbeteende eller har sådana anatomisk defekter att de väsentligt påverkar hundens hälsa och sundhet. Tilldelas också den hund som är exteriört otypisk eller har för sin ras diskvalificerande fel eller är kryptorchid.
Cannot be judged (kan inte prissättas ‐ KEP)
Hund, som visas i sådant skick att domaren inte kan bilda sig en säker uppfattning om dess kvalitet, kan i undantagsfall tilldelas omdömet Cannot be judged (KEP). Exempel på detta är om hunden har uppenbara brister i uppvisnings‐ och ringkultur (såsom ovana vid koppel eller valpigt temperament) eller visas i dålig kondition (är överdrivet mager eller fet). Detsamma kan gälla en så nyligen trimmad hund, att domaren inte kan göra en säker bedömning av kvaliteten på hundens hårlag. Vidare kan en hund på grund av skada visa upp sig så illa, att dess rörelser är svårbedömda.
Champion
När samtliga hanar är bedömda och tilldelats kvalitetspris så sker en konkurrensbedömning mellan de bästa hanarna från respektive klass. De bästa tilldelas certifikatkvalité (CK), vilket är championatsgrundande. Det krävs tre stycken CK för att bli champion. När samtliga hanar är bedömda skall tikarna bedömas enligt samma klassordning och tilldelas kvalitetspris. När samtliga hundar är bedömda och konkurrensbedömningarna är genomförda så tävlar den bästa hanen mot den bästa tiken om att bli bäst i rasen (BIR). Utställningen avslutas med eventuell avelsgrupp där avelsresultatet efter hanar och tikar bedöms. Avkommor efter en hane/tik visas upp, ofta från olika kullar. En helhetsbedömning görs.
Ytterligare tips för att lyckas i utställningsringen
- Kom i tid till utställningen, stress är av ondo.
- Värm upp hunden ordentligt inför bedömningen.
- Rasta hunden.
- Studera hur vana utställare för sina hundar.
- Memorera hur du skall föra hunden under bedömningen
och träna på det utanför ringen innan du skall in. - Se till att hunden är fokuserad på dig.